Viikon mietelause

Ongelman ydin ei ole siinä, mitä sinulle tapahtuu, vaan siinä, mitä sinä siitä ajattelet ja mitä teet sen suhteen.

lauantai 29. lokakuuta 2011

Mielihyvä on aivojen palkitsemisjärjestelmä

Aivot neuroni ja synapseja

Mielihyvä on aivojen palkitsemisjärjestelmä

Saatat kuvitella pitäväsi rahasta, vallasta, seksistä, suklaasta ja nopeista autoista, mutta todellisuudessa haluat jotain paljon, paljon parempaa. Haluat pieniä sähkövirtoja, joita aivosi käyttävät tekojesi palkitsemiseen. Tämä on saatu selville rottakokeessa, jossa rotille annettiin tilaisuus stimuloida aivojen mielihyväkeskusta Nacc sähköisesti. Rotat painoivat katkaisinta tuhansia kertoja tunnissa, eivätkä osoittaneet mitään kiinnostusta ruokaa ja kumppaniaan kohtaan. Rotat hakivat yhä enemmän ja enemmän palkintoa ja kuolivat lopulta uupumukseen.

Kun teet jotain sellaista, jota aivot pitävät hyvänä suorituksena, aivot vapauttavat dopamiinia ja se saa aikaan mielihyvän tunteen aivojesi mielihyväkeskuksessa. Aivosi annostelevat mielihyvää juuri sopivasti saadakseen sinut toteuttamaan kehosi tarpeet.

Mielihyvä on tehokas motivoiva tekijä vain, jos siitä on niukkuutta. Siksi mielihyvä esim. suklaan syömisestä kestää vain hetken. Ethän olisi innokas hankkimaan lisää ruokaa, jos siitä saatu mielihyvä kestäisi kovin kauan. Siis uudestaan jääkaapille ruokaa hakemaan. Jos aivosi olisivat liian anteliaita mielihyvän jakelussa, et jaksaisi innostua pitemmistä ja vaativammista tehtävistä esim. opiskelusta, työnteosta, liikunnasta, taiteista, tieteistä.

Ensimmäinen suklaapala maistuu taivaalliselta, mutta kymmenes pala ei juuri miltään. Et saa yhdestä lähteestä jatkuvaa mielihyvää. Aivot sopeutuvat nopeasti mielihyvän lähteeseen. Näin aivosi varmistavat, että mielenkiintosi suuntautuu kaikenlaisiin elämän kannalta tärkeisiin tehtäviin. Seksin jälkeen maistuu taas ruoka tai tupakka.

Mielihyvän maksimointi


Jos haluat maksimoida suklaalevystä saamasi nautinnon, jaa sen syöminen useiden päivien ajalle. Odota jokaisen suklaapalan välillä kunnes tunnet taas jumalaisen nautinnon. Näin voit menetellä, jokaisen syötävän tai juotavan aineen kanssa. Jos haluat säilyttää jatkuvan nautinnon tilan vaihda jatkuvasti uusiin nautinnon kohteisiin, älä yliannostele mitään. Syö kevyesti hyvä, nauti jälkiruokaa, lepää musiikin ja kirjojen parissa, nauti läheisyydestä ja keskustelusta, siirry ulos ja nauti luonnosta ja liikunnasta, tee kaikkea sitä mistä nautit vaihtelemalla jatkuvasti. Jatkuvan nautinnon tilan säilyttäminen vaatii siis vaivaa mutta kyllä sitä kannattaa kokeilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti