Viikon mietelause

Ongelman ydin ei ole siinä, mitä sinulle tapahtuu, vaan siinä, mitä sinä siitä ajattelet ja mitä teet sen suhteen.

torstai 29. marraskuuta 2012

Ihmisen rajattomat mahdollisuudet

sokea Daniel näkee korvillaan



Jos ihminen oppimiselle ylipäätään on rajat, niin ne ovat aivan toisella tasolla kuin yleisesti ajatellaan. Täysin sokea Daniel Kish on onnistunut korvaamaan näkökykynsä kuulon avulla. Hän kaikuluotaa ympäristöään kuin lepakko, napsauttelemalla kieltään. Kaikuluotaus on vain erilainen tapa nähdä – ei valon avulla vaan kuulon avulla. Muodostan kuvia ympäristöstä heijastuvista äänikuviosta, sanoo jo vauvana sokeutunut Daniel, jolla ei ole muistikuvia näkemisestä.


pyöräilyä kaikuluotauksen kuvilla



Täysin sokea Daniel pystyy kaikuluotauksen avulla muodostamaan kuvan ympäristöstään ja pyöräilemään maastossa.

sokea pyöräilee



Daniel luo ympäristöstään kuvan kaikujan perusteella ja suunnistaa sen perusteella. Sokealla Danielilla kuuloärsykkeet ovat vallanneet normaalisti näkemiseen käytettävän alueen aivoista ja hän todella näkee korvillaan. Aivot käsittelevät tietoa näkökeskuksessa.



Synestesia



Philippa Stantonilla on synestesia. Hän näkee sen mitä kuulee ja maistaa. Aistit sekoittuvat. Nykyään uskotaan, että tämä ominaisuus oli aikaisemmin yleinen ihmisillä. Kun Philippa katsoo merta – se mitä hän kuulee meren äänenä vaikuttaa kuvaan jonka aivot hänelle merestä näyttävät.



Makua-aistimus näkyy kuvana. Kun Philippa maistaa sinapin maun – se näkyy ensin voimakkaana punaisena leimahduksena ja muuttuu sitten vähitellen muiksi väreiksi, maun miedontuessa. Tässä on siis kuva sinapin mausta.

sinapin maku kuvana
Jokainen meistä kokee oman kokemuksensa normaaliksi. Philippa ei osaa kuvitella elämään ilman synesteesiaa, se on niin oleellinen osa sitä, miten hän asiat kokee. Hänen on myös vaikea uskoa, etteivät muut kykenisi samaan, jos vain haluaisivat.


Miellä kaikilla on enemmän tai vähemmän synesteesia taipumuksia, emme vain ole tottuneet niitä käyttämään.

Tarkemmin asiaan voi perehtyä Prisma: Voiko aisteihin luottaa? ohjelmassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti